8.7.16

Elektronik ve Tarihçesi




ELEKTRONİK NEDİR - TARİHÇESİ - YARI İLETKEN ELEMENTLER VE TRANSİSTÖR


Kısaca zayıf akım tekniği olarak da tarif edilen Elektronik, elektrik kullanarak bilgi işleyen, taşıyan veya depolayan elemanları ve sistemleri inceleyen bilim dalıdır. 

Özellikle serbest elektronların (valans elektron) denetimini konu alır. Atom çekirdeğinin en dış yörüngesindeki elektronun atom çekirdeğine daha zayıf bir kuvvetle bağlı olmasından dolayı valans elektronun enerji seviyesinin arttırılması sonucu atom çekirdeğinden koparılması prensibidir.


Elektronik cihazların temel yapı taşlarında silisyum, germanyum, ve galyum elementleri kullanılarak imal edilir. Bu maddeler aralarında mikro veya nano boşluklar bırakılarak elektronların bu elementler arasında kuantum sıçramaları yani elektronların orbital (yörünge) değiştirmesi sağlanarak mantıksal işlemler yaptırılır. 

Bilgisayarın ve elektronik cihazların temel çalışma prensibi bu ilkeye dayanır. Elektronik devre elemanları bir hastanenin ameliyathanesinden bin kat daha temiz ortamlarda imal edilir. Bunun nedeni gözle görünmeyen bir toz zerreciğinin bile mikroçip içindeki elektron etkileşimine olumsuz etkisidir.



Elektronik, kablo, motor, jeneratör, batarya, anahtar, röle, transformatör, direnç ve pasif elemanlar kullanarak enerji üretimi, dağıtımı, anahtarlaması, saklaması ve dönüşümü ile uğraşan elektrik ve elektromekanik bilim ve teknolojilerinden farklıdır. 
Bu farklılık 1906 yılı civarında Lee De Forest'in zayıf radyo ve ses sinyallerinin kuvvetlendirilmesine yarayan ve mekanik bileşeni olmayan triyod'u bulması ile başlamıştır. 1950 yılına kadar bu alan radyo teknolojisi olarak anılmıştır. Çünkü temel uygulaması radyo iletimi, alımı ve vakum tüplerinin tasarımı ve teorisiydi.


Günümüzde birçok elektronik alet elektron kontrolü için yarı iletken elemanlar kullanmaktadır. Yarı iletken konusu katı hal fiziğinin bir dalıdır. Bu başlık elektronik devre tasarımındaki pratik problemlerin çözümü ile ilgilenen elektronik mühendisliğine odaklanmaktadır.

Vakum tüpleri (Termoiyonik vanalar) eski elektronik bileşenlerden birisidir ve Yirminci Yüzyılın ilk yarısında elektronik devrim için neredeyse tek sorumlu elementtir.

Vakum tüpleri, transistör ve birleşik devrelerin 1960 lardan sonra tam olarak kullanılmaya başlamasına rağmen, 1980 lere kadar radyo, televizyon, phonographs, radar, uzun mesafe telefon, mikrodalga ve yüksek güç iletimi dallarında hizmet verdi.


Vakum tüpleri , günümüzde yüksek güç RF yükselteçleri , katot ışın tüpleri , uzman ses ekipmanları, gitar amplifikatörleri ve mikrodalga cihazlar gibi bazı özel uygulamalarda kullanılmaktadır.




1947 Yılında icat edilen ve yarı iletken maddelerden olan Silisyum, Germanyum ve Galyum elementlerinden yapılan transistörler. Zaman içinde dahada gelişmiş, boyları küçülürken, güç ve fonksiyonları artış göstermiştir.



Hesap tabanlı bilgisayarlarını hep vakum tüpleri kullanarak yapan ve pazara süren bilgisayar üreticileri, gerek ağırlığı, gerek büyük yer kaplaması ve gerekse hatırı sayılır derecedeki elektrik sarfiyatlarını hesap ederek daha kullanışlı, pratik vede ekonomik cihazlar yapmak için kolları sıvamış, laboratuar çalışmalarını bu konu üzerine yoğunlaştırmış iken; 


1955-Nisan ayında IBM Şirketi, hiç bir vakum tüpü kullanmadan tamamı transistörlerden yapılmış IBM-608 adını verdiği bilgisayarını piyasaya sürmüştür.




Transistör tasarım ve yapımcısı Thomas J.Watson Jr. Tarafından imal edilen ve 3000 adet özel germanyum transistörün kullanıldığı bilgisayar, tüm testleri rahatlıkla geçmiş, sonuçta IBM-608, dünyanın ilk Tüm Transistörlü (All Transistör) bilgisayar unvanını kazanmıştır. 
  

ETİKETLER : ELEKTRON – ATOM – VALANS – GERMANYUM – GALYUM – SİLİSYUM – MİKRO – NANO – KUANTUM – ORBİTAL – MİKROÇİP – PROTON – NETRON – HADRON – TRİYOD – VAKUM TÜPÜ – TERMOİYONİK – TRANSİSTÖR – PHONOGRAPHS – KATOD – IBM – ALL TRANSİSTÖR

BENZER KONULAR :
10 Hz. ile 180 KHz. arası kare dalga sinyal üreten jeneratör
Endüktif Bobinler ve Çalışma Esasları
Basit fakat kullanımı çok kolay olan AMPLİFİKATÖR Şemaları
Sinyal Jeneratörü nedir nasıl çalışır.
3 D PRİNTER Cihazlarının dış dünya pazar fiatları

GSM (Cep) Telefonlarının dış dünya pazarında fiatları

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dünyanın en uzun maket treni



Demiryolu inşaatında işçiler yerine makinalar





Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder